Lepiej jeść owoce czy warzywa?

Artykuł napisany w kategorii
Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia przedstawionymi przez Instytut Żywności i Żywienia, należy spożywać około 700 gramów warzyw i owoców dziennie.

Przy czym zaleca się spożywanie większej ilości warzyw niż owoców ze względu na ich niższy indeks glikemiczny.

Warzywa zawierają bardzo dużo składników mineralnych, błonnika oraz są dobrym źródłem witamin dla naszego organizmu. Ponadto chronią ludzki organizm przed rozwojem wielu chorób (np. chorób układu krążenia), ale co więcej wspomagają proces odchudzania. Polecam przede wszystkim takie warzywa jak: ogórki, sałata, rzodkiewki, cukinia, fasolka szparagowa, pomidory, kapusta (biała, włoska, czerwona), szparagi, groszek zielony, surowa marchewka, brokuły, szpinak.

Warto pamiętać, że istotne znaczenie ma sposób przygotowania warzyw. Pamiętaj, że surowe warzywa są zdrowsze niż gotowane, dlatego zamiast gotować warzywa, zróbcie z nich sałatkę warzywną. Unikajcie różnego rodzaju dodatków takich jak kaloryczne sosy sałatkowe, masło, podsmażana na oleju bułka tarta lub kiełbaska czy boczek. To właśnie one podnoszą kaloryczność Waszego dania!

W owocach znajduje się zwykle bardzo dużo cukru, dlatego przy wyborze owoców należy być bardzo ostrożnym. Owoce takie jak grejpfruty, porzeczki, truskawki, pomarańcze, jagody, maliny i ananasy (świeże) sprzyjają odchudzaniu, dlatego śmiało możecie je konsumować (oczywiście w odpowiedniej ilości).


W dziennej diecie powinniście natomiast unikać winogron, brzoskwiń, mango, awokado oraz bananów (chociaż i tutaj znajdziesz wyjątki), gdyż są bardziej kaloryczne. Zrezygnujcie również z suszonych owoców (śliwki, rodzynki, daktyle itp.) a także z zalanych syropem owoców z puszki, ponieważ zawierają one dużą ilość cukru.

Jeśli nie macie możliwości zakupienia świeżych warzyw i owoców (zwłaszcza w okresie zimowym), bez problemu możecie wybrać te mrożone. Poza tym są one zwykle znacznie tańsze, jednak tak samo odżywcze jak świeże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz