Tłuszcz - czy naprawdę musimy go unikać?

Artykuł napisany w kategorii
Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje również tłuszczy. Są one jednak najbardziej kalorycznym elementem diety. Jeden gram tłuszczu przekłada się aż na ponad dziewięć kalorii, a to bardzo dużo, biorąc pod uwagę, iż jeden gram białek lub węglowodanów to tylko około cztery kalorie!

Pamiętajcie, że prawidłowy procent tkanki tłuszczowej w organizmie wynosi około 15% masy ciała u mężczyzn i 23% u kobiet, biorąc pod uwagę przedział normowy odpowiednio 10-20% i 18-28%.

Jeśli procentowy udział tkanki tłuszczowej w Waszym ciele przekracza normę, to wtedy macie problemy z nadwagą. Z drugiej strony, istnieje również takie pojęcie jak tłuszcz niezbędny. Procentowy udział tłuszczu u mężczyzn nie powinien być niższy niż 3% masy ciała, a u kobiet 8%. Tak więc widzicie, że zarówno nadmiar jak i niedobór tkanki tłuszczowej może być niebezpieczny dla Waszego zdrowia!

Tłuszcze można podzielić na te dobre i złe. Przede wszystkim powinniście unikać spożywania tłuszczy pochodzenia zwierzęcego (zawierają nasycone kwasy tłuszczowe), ponieważ są źródłem dużej ilości kalorii. Czyli najlepiej jest zrezygnować z takich produktów jak margaryna, smalec, boczek, słonina.


Istnieje też pojęcie tzw. tłuszczów ukrytych, które znajdziesz głównie w wędlinach, mięsie, jajach czy mleku. Tak więc, gdy stosujecie dietę odchudzającą, odstąpcie od smarowania pieczywa margaryną, która również podnosi poziom cholesterolu.

Jeżeli chcecie zrzucić zbędne kilogramy, wybierajcie tłuszcze pochodzenia roślinnego, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo dobrze wpływają one na organizm człowieka, są źródłem witamin A, D, E, K. Ponadto pełnią ogromną rolę jako jeden z niezbędnych składników budulcowych komórek oraz utrzymują równowagę biologiczną organizmu.

Gdzie w takim razie możecie znaleźć zdrowe tłuszcze? Przede wszystkim w oliwie z oliwek, olejach roślinnych, oleju słonecznikowym lub rybach morskich. Jeśli chodzi o stosowanie oliwy z oliwek, to pamiętajcie, aby spożywać ją tylko na surowo, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury (np. w czasie smażenia) traci wiele cennych składników odżywczych.