Zdrowsze mięso drobiowe, wołowe czy wieprzowe?

Artykuł napisany w kategorii
Zastanawiacie się, który rodzaj mięsa najlepiej jeść, aby nie przybrać na wadze? Powinniście przede wszystkim unikać czerwonego mięsa. Jest ono najbardziej kaloryczne i bogate w tłuszcz.
Najłatwiej przyswajalnym dla naszego organizmu jest mięso indycze - mowa tutaj o filecie z piersi z indyka, który ma najmniej kalorii (jest mniej kaloryczne nawet od filetu z piersi z kurczaka). Tak więc, gdy robicie zakupy w sklepie to jest właśnie odpowiedni wybór.

Oczywiście na kaloryczność dania wpływa sposób jego przygotowania. Jeśli będziecie smażyć mięso w panierce na oleju, to oczywiście posiłek będzie bogaty w tłuszcz. Warto jest zainwestować w patelnie teflonową lub grill elektryczny i wtedy smażyć lub grillować bez oleju.

Kiedy pieczecie porcje mięsa w piekarniku (np. udko z kurczaka), usuńcie wcześniej wierzchnią warstwę skóry, dzięki czemu przygotowany posiłek będzie mniej tłusty, a Wy już po kilku dniach odczujecie różnicę w smukłości Waszej sylwetki.


Chude mięso wołowe zawiera więcej kalorii niż filet z piersi kurczaka. Następne w kolejce jest mięso wieprzowe, mięso wołowe z przerostami tłuszczu, dalej mielone mięso wieprzowe, boczek i na końcu mamy słoninę.

A dlaczego większość tłustych potraw jest zazwyczaj tak smaczna? Ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku!

W przypadku wędlin najbardziej polecana jest szynka z piersi z indyka, szynka z piersi z kurczaka, polędwica drobiowa. Odradzam różnego rodzaju mielonki, szynkę wieprzową (gotowaną lub wędzoną), pasztety, kiełbasy i parówki (zrezygnuj z hot dogów!).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz