Pełnoziarniste produkty zbożowe - obalamy mity

Artykuł napisany w kategorii
Wiele osób często uważa, że pieczywo wpływa niekorzystnie na odchudzanie. Jednak jest to błędne myślenie, ponieważ w codziennej diecie ponad 50% energii powinno pochodzić właśnie z węglowodanów (głównie węglowodanów złożonych).

Jednym z podstawowych ich źródeł są pełnoziarniste produkty zbożowe.

Przy wyborze pieczywa należy zwrócić uwagę na produkty z mąk razowych (unikajcie produktów z białej mąki), gdyż zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego, szereg witamin oraz składników mineralnych.

Dlaczego warto spożywać produkty bogate błonnik? Przede wszystkim dlatego, że jest on niezastąpionym składnikiem odżywczym w odchudzaniu. Czy wiedzieliście, że błonnik powoduje zwiększoną pracę przewodu pokarmowego? Wasz organizm zużywa więcej energii dla tego procesu, przez co spalacie większość kalorii, którą dostarczyliście wcześniej w postaci produktu bogatego w błonnik.

Jeśli zjecie jeden gram błonnika, możecie spalić nawet dziewięć kalorii, których większość pochodzi z tkanki tłuszczowej. Według Światowej Organizacji Zdrowia, powinniśmy spożywać około 20-40 gramów błonnika dziennie. Tak więc, jeżeli zjecie średnio 30 gramów błonnika dziennie, możecie spalić nawet 270 kalorii każdego dnia! Czy nie brzmi to zaskakująco?


Co więcej błonnik pokarmowy pobudza wydzielanie śliny i zwiększa czas żucia pokarmu. Oprócz tego dobrze wchłania wodę, wskutek czego pęcznieje i wypełnia żołądek, a Wy przez dłuższy czas nie czujecie głodu. Sam błonnik nie jest trawiony przez organizm i nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka, dlatego ma również bardzo dobry wpływ na prawidłową pracę jelit.

Tak jak wcześniej wspomniałem, głównym źródłem błonnika są pełnoziarniste produkty zbożowe, ale znajdziecie go również w takich produktach jak: ryż brązowy, kasza gryczana, otręby pszenne, fasola czerwona, soja, makaron pełnoziarnisty.

Należy jednak pamiętać, że nadmiar błonnika w organizmie może mieć podobny skutek jak jego niedobór. Jeśli nie dostarczacie odpowiedniej ilości wody Waszemu organizmowi, spożywanie dużej ilości błonnika w ciągu dnia może powodować zaparcia, ponieważ błonnik wchłania wodę, przez co stolec będzie twardy.

Ponadto zbyt duże jego ilości mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Dlatego musicie być rozsądni i spożywać najlepiej 20-40 gramów błonnika pokarmowego dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz