Czy warto wybierać produkty bogate w białko?

Artykuł napisany w kategorii
Bardzo zdrowym sposobem odżywiania, przyspieszającym proces odchudzania, jest spożywanie w każdym posiłku produktów bogatych w białko. Przede wszystkim ważna jest jakość białka, które powinno być pełnowartościowe, czyli takie zawierające wszystkie niezbędne 8 aminokwasów, gdyż są one efektywnie wykorzystywane i absorbowane w organizmie.

Wyróżniamy białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Źródłem białka zwierzęcego są głównie ryby, mięso indycze, drób, jaja, mleko, nabiał. Natomiast białko roślinne znajdziesz w nasionach roślin strączkowych (soja, groch, bób).


Dobrze jest spożywać w swojej diecie zarówno białko zwierzęce jak i roślinne w stosunku 1:1. Jakkolwiek ciężko jest podać dokładnie, ile powinno dostarczać się produktów białkowych organizmowi, ponieważ każdy człowiek jest inny i uzależnione jest to od wielu czynników (np. wagi, wieku, płci).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz