Odpowiedzialne są za to geny, wpływające na sposób, w jaki procesy metaboliczne zachodzą w naszym organizmie, a także zwiększające ryzyko pojawienia się otyłości.
Inaczej mówiąc niektóre geny mogą kontrolować nasz apetyt i powodować, że czasami trudniej jest nam wyczuć, kiedy jesteśmy pełni. Inne mogą wpływać na poczucie smaku, przez co wolimy wybierać produkty o dużej zawartości tłuszczu i rezygnować ze zdrowego jedzenia.
Zdarza się również, że z powodu genów jesteśmy bardziej podatni na smak, zapach lub nawet sam widok jedzenia.
Ludzie, którzy poprzez uwarunkowania genetyczne, mają duże skłonności do otyłości, nie są skazani na pozostanie w takim stanie!
Fakt, że może to wymagać więcej pracy i wytrwałości, niż w przypadku osób bez problemu oddziaływania genów, lecz wszystko można zmienić i wykorzystując informacje zebrane w tym poradniku, będzie to o wiele łatwiejsze! Wystarczy tylko wprowadzić kilka zmian w swoim stylu życia…