Kobiety w ciąży jedzą "za dwóch"

Artykuł napisany w kategorii
Niedawno przeprowadzono badania, które pokazują, że większość kobiet zachowuje przynajmniej 1,5 kilograma w okresie pierwszego roku po urodzeniu dziecka.

Kobiety otyłe, których wskaźnik masy ciała był bardzo wysoki w momencie zajścia w ciążę, zatrzymują jeszcze większą ilość tkanki tłuszczowej. Ma na to wpływ wiele czynników.

Jednym z nich jest teoria „jedzenia za dwie osoby” w czasie ciąży. Kobiety, które przed zajściem w ciążę miały normalną wagę, niekoniecznie muszą dostarczać organizmowi w trakcie trwania ciąży więcej kalorii w postaci dodatkowych posiłków.

Ważne jest, aby odżywiały się zdrowo, spożywając świeże owoce i warzywa, chude mięso, ryby, jaja, mleko niskotłuszczowe i przetwory mleczne, rośliny strączkowe, ziarna zbóż oraz małe ilości olejów (np. oliwa z oliwek).

Poza tym, kobiety w ciąży bardzo rzadko ćwiczą (najlepiej skontaktować się z lekarzem, który doradzi czy można ćwiczyć bez zagrożenia ciąży), a po urodzeniu dziecka zwykle nie mają energii, czasu, czy nawet chęci do jakiejkolwiek aktywności fizycznej.


Co więcej, kiedy mamy muszą opiekować się nowo narodzonymi dziećmi, domem i oprócz tego jeszcze pracować, zwykle stosują nieregularny tryb życia i nawyki żywieniowe.

Powinny jak najszybciej zadbać również o siebie, poprosić o pomoc innych członków rodziny i spróbować powrócić do regularnego spożywania zbilansowanych posiłków oraz wykonywania aktywności fizycznej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz